Stanje na cestama

Zadnja izmjena: 23.8.2014. 19:06

Prohodnost cesta

Na autocesti A1 između čvorova Skradin i Bisko vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h, zbog nevremena, kiša i jak vjetar.

Promet je pojačan na većini cesta u smjeru unutrašnjosti, na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane, duž Istarskog ipsilona prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kao i sa otoka Krka prema kopnu. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i molimo za strpljenje.

Zbog pojačanog prometa kolone su na autocestama:
- A1 kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba oko 2 km;
- A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru graničnog prijelaza Macelj oko 5 km;
- A6 Rijeka-Zagreb kod naplatnih postaja Kikovica u smjeru Rijeke oko 1 km;
- A7 GP Rupa-čvor Diračje kod naplatnih postaja Rupa u smjeru graničnog prijelaza oko 7 km, a u smjeru Rijeke oko 2 km;
- prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija oko 4 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon;
- na otoku Krku prema kopnu oko 15 km.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama bit će u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti D1.

Zbog radova otežano se vozi na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrata i Oštrovica (od 60.+300 do 60.+500 km) u smjeru Rijeke.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D29 Kašina-Marija Bistrica,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica,
- D33 kroz grad Knin i
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:
- D1 Korenica-Debelo Brdo i
- D9 Metković-Opuzen.

Do 15. prosinca u vremenu od 07,00 do 17,00 sati (svakodnevno, osim nedjeljama državnim praznicima i blagdanima) na državnoj cesti D207 Hum na Sutli (D206)-Lupinjak-Đurmanec (D1) na dijelu od 7. do 8. +320 km (Lupinjak), izvodit će se radovi izvanrednog održavanja ceste. Promet će se odvijati naizmjenično jednim kolničkim trakom uz regulaciju pokretnim znakovima.

Do 29. kolovoza od 8 do 15 sati, zbog rušenja stabala iz šumskog pojasa u zoni šume „Kunjevci“, povremeno će se zatvarati državna cesta D55 Vinkovci-Županja. Cesta će biti zatvorena prvih 15 minuta svakog punog sata, a vozila će se propuštati 45 minuta.

Do 30.09.2014 u vremenu od 07,00 do 17,00 sati, (svakodnevno, osim nedjeljama državnim praznicima i blagdanima) na državnoj cesti D36 Karlovac (D1)-Pisarovina-Pokupsko-Sisak-Popovača (a3) na dijelu od 33. +400 do 33. +810 km (Jamnička Kiselica) izvodit će se radovi inzvarednog održavanja ceste. Promet će se odvijati naizmjenično jednim trakom uz regulaciju pokretnim znakovima.

Do 5. rujna 2014.god. do 16,00 sati za sav promet zatvorena je ŽC 3282 Orlovac-Dražica, zbog sanacije mosta. Obilazak: ŽC3092 i D 28, Donja Kovačica-Veliki Grđevac-Pavlovac-Dražica, i obrnuto.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Naizmjence se vozi na:
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D50 Gospić-Medak,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog,
- D207 Hum na Sutli-Đurmanec (svakodnevno od 07:00 do 17:00)
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Zbog odrona zemlje i kamenja zatvorena je nerazvrstana cesta u mjestu Lovča u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Savjeti za sigurnu vožnju

 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima

 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila

 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća

Granični prijelazi

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima:
- Bajakovo, Slavonski Brod, Karasovići i Klek na ulasku;
- Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel, Plovanija i Požane na izlasku;
- Metković u oba smjera.

Tijekom turističke sezone, a posebice vikendima, na GP Metković pojačan je promet. Savjetujemo vozačima da koriste i granični prijelaz Nova Sela na državnoj cesti D62 između Metkovića i Vrgorca, na kojem nema dužih čekanja.

Trajektni promet

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, uz pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka.

Od 13. lipnja do 14. rujna 2014.god. uvedena je dodatna katamaranska linija na relaciji Split – Hvar – Korčula. Polazak iz Splita održavat će se svakim danom u 9:15 sati, osim nedjeljom u 10:15, a povratak je predviđen svakim danom iz Korčule u 14:15 sati. Trajanje putovanja od Splita do Hvara je 1 sat i 5 minuta, a do Korčule ukupno 2 sata i 40 minuta.
Kako se radi o uvođenju katamaranske linije koja je prvenstveno turistički orijentirana, ukupni kapacitet karata po jednom putovanju bit će dostupan i preko online prodaje. Također, karte su za cijelu sezonu dostupne u prodaji u sljedećim agencijama Jadrolinije: Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Hvar, Stari Grad, Korčula, Dubrovnik, Ploče , Supetar i Vela Luka.

Prognoza prometa

PROMETNA PROGNOZA ZA 22.-24. KOLOVOZA 2014.
Pretposljednji vikend u kolovozu, još jedan, poglavito povratnički vikend, bit će u znaku tranzitnog prometa iz smjera mora, odnosno istoka, prema unutrašnjosti, te zapadnoj Europi.
Tijekom cijelog tjedna, a osobito od petka do nedjelje pojačan promet očekujemo na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana.
Od petka u popodnevnim satima jačat će promet na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, a također i na autocesti A2 Zagreb-Macelj pred naplatnom postajom Trakošćan prema Maclju.
Tijekom cijele subote očekujemo pojačan promet na svim važnijim cestovnim pravcima (A1, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan i A6 Rijeka-Zagreb kao i na D1), u oba smjera. Na Lučkom u odlasku prema jugu, najveće gužve očekujemo od 8 do 15 sati, dok u povratku prema unutrašnjosti i graničnim prijelazima prema zapadnoeuropskim odredištima gužve očekujemo tijekom cijelog dana do kasnih večernjih sati. Pojačan promet tijekom cijelog dana očekujemo u blizini turističkih središta na obali, te na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu prema kopnu kao i na graničnim prijelazima. Najduža čekanja očekujemo na graničnim prijelazima Bajakovo, Karasovići, Metković, poglavito na ulasku u zemlju, te na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku, Rupi, Bregani i Maclju na izlasku iz zemlje.
Ponovno upozoravamo vozače na oprezniju vožnju na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija.
Moguća su čekanja i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. Nedjelja je ponovno u znaku pojačanog prometa u smjeru unutrašnjosti te tranzita prema europskim odredištima.
Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila, u subotu, (23. kolovoza) od 4 do 14 sati, a u nedjelju (24. kolovoza) od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.
Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.
Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987.
Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.

Korisni telefonski brojevi

- pomoć na cesti 1987
- iz inozemstva +385 1 1987
- stanje na cestama 072 777 777
- info za članove 0800 9987