Stanje na cestama

Zadnja izmjena: 13.7.2014. 14:45

Prohodnost cesta

Pojačan je promet na autocesti A1, između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera. Na ulasku na autocestu u Lučkom nema dužih čekanja, a na izlasku s autoceste kolona je oko 1 km.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri, Lici i Dalmaciji. Vozače podsjećamo da voze s uključenim svjetlima, prilagode brzinu vožnje i održavaju propisani razmak između vozila.

Večeras do 23,00 sata bit će zabranjen promet za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na važnijim državnim cestama u Istri i duž Jadranske obale. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti D1.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D66 Štrmac-Vozilići,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica,
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Zbog razminiranja, povremeno se zatvara županijska cesta ŽC3153 Lasinja-Banski Kovačevac od 07:00 do 14:00 sati (do 15. srpnja 2014.god.). Vozila se propuštaju svaki puni sat po 15 minuta.

Danas, 13. srpnja zbog auto utrke „Nagrada grada Čabra 2014“ bit će zatvoren dio državne cesta D 32 Tršće – Mali Lug od 07:30 do 19:00 sati. Obilazak je županijskom cestom ŽC5031 Parg - Čabar (D305) – Plešce – Zamost – Mali Lug (D32) – Gerovo, i obrnuto.

14. i 15. srpnja zbog radova, bit će zatvorena županijska cesta ŽC3233 kroz mjesto Laščani od 07:30 do 18:00 sati.

Naizmjence se vozi na:
- D1 između Korenice i Debelog Brda,
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- Jadranskoj magistrali (D8) kod Slanog u Dubrovačko- neretvanskoj županiji,
- D9 Metković-Opuzen,
- D25 Bunić-Ljubovo,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Savjeti za sigurnu vožnju

 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima

 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila

 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća

Granični prijelazi

Pojačan je promet osobnih vozila u oba smjera na graničnim prijelazima Metković, Karasovići i Slavonski Brod, izlazak na Bajakovu, Kaštelu i Rupi, a ulazak na Maclju, Županji i Kleku. Čekanja su od 20 minuta do jedan sat. U smjeru GP Kaštel kolona je oko 6,5 km, a za izlazak se čeka oko jedan i pol sat.

Granični prijelaz Gunja otvoren je za osobna vozila, bicikliste i pješake, dok je autobusni promet i dalje zabranjen.

Tijekom cijele turističke sezone, a posebice vikendima, očekuje se pojačan promet na GP Metković. Savjetujemo vozačima da koriste i granični prijelaz Nova Sela koji je smješten na državnoj cesti D62 između Metkovića i Vrgorca, a na kojem nema dužih čekanja.

Trajektni promet

Trajekti i katamarani plove redovito, uz pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka.

Od 13. lipnja do 14. rujna 2014.god. uvedena je dodatna katamaranska linija na relaciji Split – Hvar – Korčula. Polazak iz Splita održavat će se svakim danom u 9:15 sati, osim nedjeljom u 10:15, a povratak je predviđen svakim danom iz Korčule u 14:15 sati. Trajanje putovanja od Splita do Hvara je 1 sat i 5 minuta, a do Korčule ukupno 2 sata i 40 minuta.
Kako se radi o uvođenju katamaranske linije koja je prvenstveno turistički orijentirana, ukupni kapacitet karata po jednom putovanju bit će dostupan i preko online prodaje. Također, karte su za cijelu sezonu dostupne u prodaji u sljedećim agencijama Jadrolinije: Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Hvar, Stari Grad, Korčula, Dubrovnik, Ploče , Supetar i Vela Luka.

Prognoza prometa

PROMETNA PROGNOZA ZA VIKEND 11. DO 13. SRPNJA 2014.

Tijekom drugog srpanjskog vikenda gužve i pojačan promet očekujemo već u petak tijekom dana, a potrajat će cijeli vikend.
Jačanje prometa u smjeru mora bit će u petak, u popodnevnim satima, a najveće gužve nas ponovno očekuju tijekom subote, od 4 do 14 sati u dolasku, te između 8 i 16 sati u odlasku. Osobito na glavnim cestovnim pravcima, na autocestama A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. U Zagrebu, i to na zagrebačkoj obilaznici (A3), očekujemo pojačan promet tijekom cijelog vikenda i to u oba smjera.
U subotu, u prijepodnevnim satima, najveće gužve i kolone očekujemo osobito na naplatnim postajama: Lučko (A1), u oba smjera i na Sveta Helena (A4), također u oba smjera i Zaprešić (A2), na izlasku s autocesta.
Vožnja u koloni i gužve moguće su na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na Jadranskoj magistali (D8) kod Slanog, na D9 između Metkovića i Opuzena, na D25 između Bunića i Ljubova, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela.
Pojačan promet očekuje se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.
Zbog europskog pograničnog režima ne očekujemo veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).
Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.
U povratku promet će biti gust u subotu, te u nedjelju popodne, posebice opet na prilazima Zagreba. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 koristi i naplatna postaja Demerje, umjesto Lučkog, gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama.
Gužve se u povratku, tijekom nedjelje, osim u Zagrebu, očekuju i na Istarskom ipsilonu, te na Krčkom mostu.
Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave.
Ukoliko limeni ljubimac otkaže poslušnost, mehaničari i vučne službe koje danonoćno dežuraju bit će na raspolaganju svim vozačima na besplatni broj telefona 1987.
Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.

Korisni telefonski brojevi

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777
Pomoć na cesti 1987